Радіодиктант національної єдності. День української писемності та мови

У п’ятницю 27 жовтня відбудеться Радіодиктант національної єдності ‒ у День української писемності та мови, який, згідно з указом президента, відтепер відзначатимуть саме цього дня. Досі цей день відзначали 9 листопада. Всеукраїнський радіодиктант національної єдності започаткувала команда Українського Радіо у 2000 році задля єднання навколо мови. Відтоді він проводиться щороку і вже став найбільшим україномовним флешмобом, який об’єднує українців та знавців української мови по всьому світу. 

Традиційно найактивнішими учасниками флешмобу є школярі, студенти й викладачі закладів освіти, але щороку радіодиктант пишуть люди різного віку та найрізноманітніших професій. Радіодиктант у 2022 році писали понад пів мільйона людей на шести континентах, разом з ученими на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді. На перевірку тексту радіодиктанту на Українське Радіо загалом надійшло понад 30 тисяч електронних листів і майже 10 тисяч паперових. Редакція Українського Радіо отримала листи з усіх куточків України, зокрема з тимчасово окупованих територій, а також із понад двадцяти іноземних країн. 

Авторкою радіодиктанту-2023 стала українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко. Назва тексту ‒ «Дороги України». До методичної роботи над радіодиктантом також долучилася мовознавиця, докторка філологічних наук Лариса Масенко. Читати текст радіодиктанту буде актор театру та кіно Олексій Гнатковський, який зіграв Івана Довбуша у фільмі «Довбуш».

 

Запрошуємо всіх бажаючих взяти участь в написанні Радіодиктанту національної єдності до читальної зали бібліотеки (к. 311) 27.10.2023 р. об 11:00. 

Також пропонуємо ознайомитись з книжковими виставками до Дня української писемності та мови:

«Світлиця слова у безмежжі часу» (к. 311);

«Вивчаємо державну мову» (к. 402).

 

Джерело: https://suspilne.media/598461-radiodiktant-2023-koli-i-de-sluhati/