День соборності України

22 січня відзначається День соборності України

Саме цього дня у 1919 році на Софійській площі у Києві в урочистій атмосфері було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. День соборності України – свято, яке символізує єдність українських земель. Це одне із найважливіших свят нашої країни, адже цього дня відзначається і День соборності, і перше проголошення незалежності України.

Головною традицією у День соборності є утворення «живого ланцюга» єднання. З 2000-х років у Києві щорічно влаштовують «живий ланцюг» уздовж мосту Патона, котрий пролягає між правим та лівим берегами столиці. Такі ж акції проходять і в інших містах України.

В Харкові урочистий захід з нагоди Дня Соборності України відбувся біля пам'ятника Тарасу Шевченку. Присутні поклали квіти до пам'ятника українському поетові та вшанували пам'ять загиблих у боротьбі за єдність України хвилиною мовчання.

 

Джерела:

https://www.unian.ua/lite/holidays/den-sobornosti-ukrajini-2021-data-istoriya-svyata-tradiciji-dnya-sobornosti-11290049.html;

https://www.city.kharkov.ua/uk/news/u-kharkovi-vidznachayut-den-sobornosti-ukraini-49634.html