День Незалежності України

23 серпня – День Державного Прапора України

На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України 23 серпня в Україні відзначається державне свято – День Державного Прапора України. Державний Прапор – один з офіційних державних символів суверенітету держави. Український Державний Прапор – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольору. Відомо, що синьо-жовті кольори на прапорі мають щонайменше тисячолітню історію і сягають часів Київської Русі та Галицько-Волинського князівства. Нині український національний синьо-жовтий прапор є державним прапором України. Впродовж історичних звершень він ставав символом боротьби за національні й соціальні права українського народу. Державний Прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення.

 

24 серпня Україна святкує День Незалежності

Мрія мати власну державу зріла роками у прагненні мільйонів українців. 24 серпня 1991 року на позачерговому засіданні Верховна Рада УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України, зазначивши в ньому, що продовжується тисячолітня традиція державотворення в Україні, яка має право на самовизначення, передбачене Статутом ООН та іншими міжнародно-правовими документами. 1 грудня 1991 року на Всеукраїнському референдумі українці підтвердили своє прагнення жити в незалежній державі, зробивши її незворотнім фактом історії. Першими із понад 130 країн світу Українську державу визнали Польща, Канада, Латвія і Литва.

 

До цих визначних днів завідувач відділу бібліотеки Ірина Велика підготувала в універсальній читальній залі (к. 313) книжкову виставку.  

 

Джерела:

https://edinburgh.mfa.gov.ua/news/39082-23-serpnya-deny-derzhavnogo-prapora-ukrajini https://www.istpravda.com.ua/short/55d84b842538d/