9 березня – річниця від дня народження Тараса Шевченка

9 березня – річниця від дня народження Тараса Шевченка

Тарас Григорович Шевченко (1814-1841) – видатний поет, художник, гордість і натхнення українського народу. Цьогоріч виконується 207 років з дня народження Кобзаря та 160 років від дня його смерті. До пам'ятних дат фахівці бібліотеки підготували в читальному залі книжкову виставку   «Канонічний образ  великого українського поета та художника Тараса Шевченка». Також пропонуємо вашій увазі  літературні читання віршів поета.

 

Цікаві факти про Кобзаря:

Освіта Шевченка – всього 2 класи церковної приходської школи. І при цьому він створив найбільш відому книгу української класичної літератури з назвою «Кобзар».

Перу Тараса Шевченка належать поеми, балади, повісті, збірки віршів.

15 років – так небагато поет прожив в Україні протягом свого життя. Ще коли Тарасу було 14 років він разом зі своїм паном Енгельгардтом виїхав з України, і потім відвідував її зрідка лише як гість.

У Кобзаря є дві могили: у Петербурзі та Каневі. Адже спочатку його поховали на Смоленському кладовищі Санкт-Петербурга, де зараз встановлено пам’ятний камінь, і лише за два місяці труну з тілом покійного перевезли на батьківщину, до Канева.

Вірші Тараса Шевченка перекладені більш ніж ста мовами світу, і навіть мовою есперанто.

При житті Шевченка більше знали і цінували як художника, а не поета. За життя Шевченко намалював 1300 картин, портретів, малюнків, офортів, ескізів тощо, з яких дійшли до нас близько 800 робіт.

У всьому світі існує 1384 встановлених пам’ятників українському поету Шевченку, в Україні їх нараховується 1256. Інші монументи нашого кобзаря прославляють його в містах США, Бразилії, Аргентини, Китаю, Канади, Литви.

Нині в Україні 164 населені пункти названі на честь Тараса Шевченка.

На честь Кобзаря названа протока в Аральському морі і гірська вершина північного Кавказу.

На його честь випущено ювілейні монети і засновано премії.

Джерело: https://armyinform.com.ua/2020/03/sogodni-206-richnyczya-z-dnya-narodzhennya-tarasa-shevchenka-10-malovidomyh-faktiv-pro-kobzarya/