7 лютого – 210 років з дня народження Чарльза Діккенса

7 лютого виповнюється 210 років з дня народження Чарльза Діккенса (1812-1870) – класика світової літератури та найзнаменитішого англомовного письменника ХІХ ст. Творчість Діккенса мала великий вплив на розвиток культури в цілому та літератури зокрема. Ще за життя він був визнаний критиками і читачами одним з найцікавіших та найважливіших письменників сучасності, а після смерті взагалі став культовою особистістю поряд із Шекспіром.

Діккенс не тільки відобразив у своїх творах проблеми англійського суспільства вікторіанської епохи, а й намагався їх розв’язувати. Його активна літературна й громадська діяльність сприяла ліквідації боргових тюрем, реформам у галузі освіти і судочинства, збільшенню кількості доброчинних організацій. Його любов до бідних і скривджених була справжньою та щирою; для нього вони були такими ж повноправними членами суспільства, як і заможні; їм він дарував усю силу свого таланту, усю свою любов, відкривши їм поезію їхнього буденного життя. Творчість Діккенса відносять до вершин реалізму, але в його романах багато сентиментальних і навіть казкових речей. 

Українською мовою перекладені усі найпопулярніші твори цього літературного генія, а саме такі, як: «Посмертні записки Піквікського клубу», «Пригоди Олівера Твіста», «Пригоди Ніколаса Ніклбі», «Різдвяна пісня в прозі, або різдвяне оповідання з привидами», «Девід Копперфільд», «Холодний дім», «Важкі часи», «Крихітка Дорріт», «Великі сподівання», «Наш спільний друг» та багато інших.

Джерела:

https://book-ye.com.ua/authors/charlz-dikkens/

https://starylev.com.ua/old-lion/author/carlz-dikkens 

https://www.yakaboo.ua/author/view/Charl_z_Dikkens_Charlz_Dikkens_Charl_z_Dikens/