28 жовтня 2020 року - 125 років від дня народження Майка Йогансена

28 жовтня 2020 року - 125 років від дня народження Майка Йогансена, українського поета, прозаїка доби Розстріляного відродження

Майк (Михайло) Гервасійович Йогансен народився 16 (28) жовтня 1895 року в м. Харкові у сім’ї вчителя німецької мови, вихідця з Латвії. На час закінчення Харківського університету (1917) він знав старогрецьку й латину, володів англійською, німецькою, французькою, знав скандинавські та слов’янські мови.

Майк був надзвичайно здібним лінгвістом, але так само він опановував технічною інформацією. Майк Йогансен мав енциклопедичні знання, захоплювався різними видами спорту.

Про себе як про українського поета Йогансен заявив 1921 року публікаціями в журналі «Шляхи мистецтва», збірниках «Жовтень», «На сполох», «Штабель». Того ж року вийшла і його перша поетична книга ‒ «Д’горі». Він зближується з Василем Елланом, Миколою Хвильовим, Павлом Тичиною, Володимиром Сосюрою та іншими харківськими письменниками.

За сімнадцять років творчої діяльності Майк Йогансен видав вісім книг віршів, десять книг прози, чотири книжки для дітей та дві з літературознавства. Проте зі всього створеного головним він вважав поетичний доробок.

Майк Йогансен і в поезії, і в прозі зберігав творчу індивідуальність. Часто вдавався до експериментів: поєднував прозу й поезію в одному творі. Полюбляв містифікацію. Пізньому періодові творчості Йогансена властиве звернення до сюжетного вірша, балад, віршованих оповідань, нарису.

18 серпня 1937 року письменника було заарештовано у його харківській квартирі. На допитах Йогансен поводився з властивою йому гідністю: не запобігав перед слідчим, не приховував своїх політичних поглядів. 27 жовтня 1937 року Йогансена було розстріляно у Києві. Символічна могила письменника знаходиться на Лук’янівському цвинтарі в Києві.

 

Джерело: https://ukrclassic.com.ua/katalog/ii/jogansen-majk/3162-majk-jogansen