Всесвітній день книги та авторського права

23 квітня світ відзначає Всесвітній день книги та авторського права. Свято покликано наголосити на фундаментальній важливості книжки та її незамінності в інформаційному суспільстві. Одна з традицій цього дня – щорічне обрання Світової столиці книги. Цього року нею стало місто Аккра (Гана). До Всесвітнього дня книги та авторського права в універсальній читальній залі бібліотеки (к. 311) створено книжкову виставку

Це свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів і всіх, хто часом залишається «за лаштунками» книговидання. Його запровадила ЮНЕСКО в 1995 році з таким формулювання: «Генеральна конференція … проголошує 23 квітня «Всесвітнім днем книги та авторського права», оскільки саме в цей день 1616 року померли Міґель де Сервантес, Вільям Шекспір та Інка Ґарсіласо де ла Веґа». 

Щороку ЮНЕСКО спільно з міжнародними організаціями, що представляють три напрями книжкової галузі, – Міжнародним союзом видавців, Міжнародною федерацією книготорговців і Міжнародною федерацією бібліотечних асоціацій – обирають Світову столицю книги. Ця традиція є дієвим способом популяризації книг і читання загалом, її було запроваджено 2001 року. Обрані міста зобов’язуються всіляко сприяти розвитку книговидання і промоції читання.

Крім того, ЮНЕСКО в межах Всесвітнього дня книги та авторського права виступає за надання рівного доступу до знань та підвищення грамотності населення. Ще одним важливим аспектом є усвідомлення цінності книжки та її незамінності у поширенні знань і формуванні культури, незалежно від форми представлення інформації.

Джерело:

https://starylev.com.ua/blogs/vsesvitniy-den-knygy-ta-avtorskogo-prava-koly-i-navishcho