Сьогодні відзначається Міжнародний день рідної мови

21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови – свято, яке нагадує про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні. Цей день покликаний спонукати уряди й населення всіх країн захищати й розвивати мову кожного народу, що існує на планеті. Рідна мова є носієм цінностей та знань, які передаються з покоління в покоління в якості нематеріального культурного спадку. За даними ЮНЕСКО сьогодні у світі існує близько 6 тисяч мов, 43% з них знаходяться під загрозою зникнення. Зокрема, лише в Європі під загрозою перебувають 30 мов, 13 із яких – на межі зникнення. 40% людей не мають змоги отримати освіту рідною мовою, а це є дуже важливим фактором формування національної свідомості.

До Міжнародного дня рідної мови у читальній залі бібліотеки (к. 311) створено книжкову виставку «У мові рідній – і минуле, й майбуття, у ній народу суть, його життя».

 

 

Цікаві факти про українську мову

  • Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.

  • За лексичним запасом найближчою до української мови є білоруська – 84% спільної лексики. Далі йдуть польська і сербська (70% і 68% відповідно), потім – російська (62%). «До речі, якщо порівнювати фонетику й граматику, то українська має від 22 до 29 спільних рис з білоруською, чеською, словацькою й польською мовами, а з російською тільки 11», – кажуть експерти.

  • В українській мові, на відміну від решти східнослов'янських мов, іменник має 7 відмінків, один з яких – кличний.

  • У 448 році візантійський історик Пріск Панійський під час перебування в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова «мед» і «страва». Це була перша згадка українських слів.

  • В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру «П».

  • Найменш уживаною літерою українського алфавіту є літера «Ф».

  • Українська мова багата на синоніми. Наприклад, слово «горизонт» має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид.

  • Назви всіх дитинчат тварин є іменниками середнього роду: теля, котеня, жабеня.

  • Українська мова має велику кількість зменшувальних форм. Навіть слово «вороги» може звучати як «вороженьки».

 

Джерела:

https://suspilne.media/culture/106911-miznarodnij-den-ridnoi-movi-so-mi-znaemo-pro-ridnu-ukrainsku/ 

https://daytoday.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-ridnoi-movy/#google_vignette