20 лютого – 115 років від дня народження Уласа Олексійовича Самчука

 

 

20 лютого – 115 років від дня народження Уласа Олексійовича Самчука (1905-1987), прозаїка українського зарубіжжя, журналіста, публіциста

 

Доля Уласа Самчука була непростою, як і доля його творчого спадку.

У своєму рідному краї, який він оспівав у трилогії «Волинь» і який опинився в складі міжвоєнної Польщі, Самчук не міг себе реалізувати як письменник. Він нелегально емігрував із Польщі на Захід. Спочатку опинився в Німеччині, потім доля закинула його в Прагу, де були зосереджені центри української політичної й культурної еміграції. Тут він написав і видав низку творів, які зробили його знаменитим. Передусім це стосується трилогії «Волинь».

Під час Другої світової війни Самчук повернувся на батьківщину. Про своє перебування в Україні за часів німецької окупації  він залишив спогади «На коні білому» і «На коні вороному». 

Згодом Самчук емігрував на Захід. Опинився в далекій Канаді, де і скінчив своє життя у Торонто 9 липня 1987 р.

Спадщина письменника велика і різноманітна. Його твори не лише про рідну Волинь, Закарпаття, а й про українську еміграцію. Його називають «літописцем українського простору».

Творчість Самчука була під забороною в радянській Україні. Лише за часів незалежної Української держави було перевидано низку його творів. Це і згадувана «Волинь», перевидання якої викликало чималий резонанс. Це й роман «Марія», який вважається першим в українській літературі твором про Голодомор 1933 року. З’явилися праці про твори письменника, музеї, кілька пам’ятників та вулиць, названих на його честь, літературні премії Уласа Самчука. 

 

 

Джерело: https://www.radiosvoboda.org/a/30152420.html